Pogosta vprašanja

GstarCAD Standard je namenjen načrtovanju 2D tehnične dokumentacije na vseh tehničnih področjih, je idealna alternativa za AutoCAD LT.

GstarCAD Professional vključuje poleg vseh funkcij v Standard različici še orodja za 3D modeliranje in nekaj dodatnih naprednih funkcij. GstarCAD Professional je alternativa za polno verzijo AutoCAD programa.

Prenesite si dokument s primerjavo verzij: Primerjava verzij PDF

Obe različici imata enako funkcionalnost. Poskusna različica velja 30 dni, po preteku omogoča delo in pregledovanje vendar brez shranjevanja datotek. Demo različica je na voljo kot Standard ali pa kot Porfessional verzija.

Pri ponovni namestitvi operacijskega sistema sta registrska številka in aktivacijska koda še vedno veljavni. Pred formatiranjem vašega PC-ja ali zamenjavo računalniške opreme morate izvoziti obstoječo licenco in jo nato uvoziti na novi PC oz. na obstoječi PC po formatiranju. Navodila za postopek prenosa licence najdete v rubriki ”prenos”.

Za morebitna vprašanja nas kontaktirajte preko e-maila bim@e-disti.com ali nas pokličite na 01 235 02 23.

Na voljo so samostojne Flexnet (Standalone) licence in mrežne Flexnet (network) licence.

Samostojne licence lahko naročite tudi na Stand-alone USB Dongle napravi.

Razlike so v postopku aktivacije licenc.

Mrežna – Network verzija je prirejena za pridobivanje dovoljenja od strežnika. Nakup network licence je možen z nakupom najmanj treh licenciranih programov.

Samostojna – Standalone verzije je vezana na vaš PC in ne potrebuje LAN omrežja oziroma serverja v delovnem prostoru.

GstarCAD se lahko uspešno uporabljajo arhitekti, strojniki, oblikovalci izdelkov in polizdelkov, geodeti, gradbeniki, elektro inženirji in ostali inženirji /tehniki. Uporablja se za izdelavo načrtov in shem na osnovi DWG / DWF datotek. Na voljo so tudi številni dodatki, ki povečajo funkcionalnost za določene stroke.

Stranka ima pravico do:
● prejetja tehnične podpore,
● občasne brezplačne posodobitve,
● zamenjave USB ključa v primeru poškodbe (vključno z mehanskimi poškodbami).
Obstaja lahko več razlogov:
● med namestitvijo ni bila izbrana “spletna različica” („online version”),
● manjkajoč ali nepravilno nameščen gonilnik,
● napačen IP naslov ali ime strežnika,
● antivirus,
● aktiven požarni zid (v tem primeru izključite požarni zid ali odklepanje vrat 6001 in 6002).

Najenostavnejši način je, da ponovno namestite GstarCAD (brez brisanja obstoječih datotek). Nastavitvene datoteke ne bodo izbrisane, vse ostale datoteke pa bodo posodobljene.

Nekatere funkcije ob odprtju datoteke pričnejo delovati. S pritiskom na tipko “ESC” med samim zagonom pa se nekatere funkcije ne morejo naložiti.

Ko se premaknete v drugo okno, morate najprej dokončati vse ukaze, ki se uporabljajo v prejšnjih oknih.
Nekatere plasti lahko nastavite v plasti manager kot “Ne izriši” (“Not Plot”); subjekte na plasti tako ni mogoče izrisati. Če se je podobna situacija pojavila, preverite, če je bila plast nastavljena kot “Not Plot”.

GstarCAD nadzoruje barvo in debelino črt izhodnih risb s plot style tabelo. Če je risba oblikovana v barvah, je potrebno pri tiskanju le barvo nastaviti kot črno. GstarCAD ponuja nekaj v naprej nastavljenih plot style tabel, tako da je za črno-bel izpis potrebno le izbrati nonochrome.ctb in nato kliniti gumb Edit, da prilagodite debelino črt. Če želite, da vaše risbe uporabljajo enake nastavitve tiskanja, lahko CTB datoteko shranite.

Opomba: Plot style tabela nadzira le indeksirano barvo, če vaše risbe uporabljajo pravo barvo (true color), le ta ni kontrolirana z plot style tabelo. Če želite, je lahko prava barva natisnjena glede na plot style tabelo, potrebno je le klikniti gumb “Advanced” v oknu “Print” in odkljukati “Use the transform from the true colour”.

Lastnosti robov za področje tiska se hranijo v datoteki printer.ini. Datoteko je mogoče odpreti in urejati v beležnici. Spreminjate lahko tudi širine črt.
Razlog je lahko v velikem številu razpoložljivih tiskalnikov. Ko poskušate natisniti, bo program poskušal povezati s privzetim tiskalnikom ali z drugim tiskalnikom, ki je na seznamu. Če tiskalnik ni pravilno nameščen na seznamu, bo prenos trajal dolgo časa.
Omejite število zagnanih programov ter število odprtih risb v GstarCAD-u. Uporabite funkcijo “Čistilec” (“Purge”) za odstranitev odvečnih informacij v trenutno uporabljeni DWG datoteki.
Širina vrstice lahko prikažete in urejate z opcijo “širina linij” („line width”) v vrstici stanja.
GstarCAD zagotavlja združljivost z ukazno vrstico, menijskimi (.mnu) in tekstovnimi (.scr) datotekami, šrafurami, pisavami in pisavami True Type, večvrstičnim besedilom, lahkimi poligoni, risarskimi ukazi, pregledom & obnovitvijo datotek kot tudi z AutoLISP in ADS. To pomeni, da lahko v GstarCAD-u takoj začnete delati že z obstoječimi AutoCAD datotekami, ukazi in aplikacijami.

Za verzije GstarCAD do vključno 2015 in starejše:

1. Inštalirajte na novem računalniku GstarCAD.

2. Na starem računalniku generirajte “return” XML.

3. Na novem računalniku kreirajte XML z isto licenčno kodo kot ko ste prvič namestili program.

4. Nato posredujete oba XML-a hkrati na info@e-disti.com.

5. V roku 1-2 dni vam posredujemo aktivacijski XML, s katerim lahko potem aktivirate licenco na novem računalniku.

Postopek prenosa licence je prvo leto od nakupa brezplačen, nadaljnja podpora pa je plačiljiva po veljavnem ceniku.

Za verzije GstarCAD od 2016 dalje postopek prenosa licence izvedete online. Več o tem najdete v navodilih, ki ste jih prejeli ob prvi registraciji.

Please double click on GstarCAD icon and open Properties. Then switch to Compatibility tab and check the option “Override high DPI scaling behavior” and select “System” below. I have attahced a video for your reference.This is an alternative solution for 4K display problem and we will later do further optimization our software to compatible with high resolution screen.

Pogosta vprašanja