Kaj so ECW datoteke?

ECW (Earth Compression Wavelet) rastrske slike so bile razvite s strani podjetja Earth Resource Mapping (ERM), ki je sedaj del Hexagon Geospatial. Te slike so usklajene za obdelavo velikih količin prostorskih podatkov v skrčeni obliki, ki ne zmanjšuje kakovosti. Datoteke ECW so znane kot univerzalni nosilci podatkov za prenašanje zračnih in satelitskih posnetkov, topografskih zemljevidov ter mnogih drugih velikih rastrskih katalogov.

Glavna prednost ECW datotek je njihov kompresijski algoritem, ki omogoča stiskanje datotek na manjšo velikost ob ohranjanju visoke kakovosti slik. To omogoča ECW datotekam, da služijo kot vmesnik med prihrankom prostora in hitrim dostopom do velikih slik. Medtem ko se metoda stiskanja v ECW datotekah osredotoča na »wavelet« transformacije za odstranjevanje odvečnih podatkov in optimizacijo shranjevanja, ta tehnika povečuje hitrost in zanesljivost prenosa slik. S tem formatom je mogoče georeferenciranje, kar omogoča povezovanje slik s koordinatnimi točkami na Zemlji in uporabo v GIS aplikacijah.

Poleg tega, ECW datoteke omogočajo postopno prikazovanje slik, kar uporabnikom omogoča najprej videti sliko v nižji ločljivosti in nato polno ločljivost slike. Aplikacija postane bolj uporabna, saj ta funkcija omogoča takojšnji odziv na dotik in hitrejše prikazovanje informacij.

Skrčite velike količine podatkov s tehnologijo stiskanja »Wavelet« (ECW)

Ko stisnete svoje slike v ECW format, boste dobili datoteko veliko manjše velikosti, ki jo lahko shranite, pošljete in prikažete tudi na majhnih napravah. Tehnologija ECW omogoča izjemno stiskanje, saj lahko zmanjša datoteke velikosti terabajtov na pet odstotkov njihove prvotne velikosti, pri tem pa ohrani polno vizualno kakovost slike.

 • Izjemno učinkovit stisnjen format datoteke, namenjen posebej za zelo velike količine slik.
 • Doseže razmerje stiskanja 15:1 zmanjšanje za 94%.
 • Najvišje hitrosti stiskanja in dekompresije v industriji.
 • Vse večji strežniki slik in platforme za shranjevanje podpirajo ECW format datoteke.

Zakaj se uporabljajo ECW datoteke?

V različnih industrijah so ECW datoteke široko uporabljene, zlasti v GIS, daljinskem zaznavanju, urbanem načrtovanju in okoljskem spremljanju. Njihova uporaba je pogojena z več ključnimi koristmi:

Učinkovitost Stiskanja: ECW datoteke imajo visoko razmerje stiskanja kot svojo osnovno prednost. To omogoča učinkovito shranjevanje in prenos velikih geoprostorskih nizov podatkov brez kompromisov glede kakovosti. Za organizacije, ki upravljajo obsežne podatke o slikah, kot so okoljske agencije ali storitve kartiranja, to pomeni pomembne prihranke pri stroških shranjevanja in izboljšano upravljanje podatkov.

Hitri Dostop in Upodabljanje: Zahvaljujoč njihovi progresivni sposobnosti upodabljanja, ECW datoteke omogočajo hitro nalaganje in prikaz slikovnih podatkov. Ta funkcija je zlasti uporabna v aplikacijah, kjer je hiter dostop do vizualnih podatkov ključen, npr. v sistemih za nujno pomoč ali sistema za realno časovni nadzor.

Prilagodljivost Velikosti: Oblika je primerna za obdelavo velikih nizov podatkov, kar jo dela idealno za projekte z obsežno geografsko pokritostjo. Uporabniška prilagodljivost zagotavlja učinkovito upravljanje in analizo velikih količin rastrskih podatkov, ki je ključnega pomena za infrastrukturne projekte, urbani razvoj ter naravno bogastvo.

Interoperabilnost: Datoteke ECW so združljive z različnimi GIS in CAD programi, vključno s priljubljenimi platformami, kot so AutoCAD, ArcGIS in QGIS. Zagotavlja interoperabilnost, ki omogoča uporabnikom enostavno integracijo datotek ECW v obstoječe delovne tokove in njihovo uporabo v različnih okoljih programske opreme.

Georeferenciranje: Georeferenciranje slik omogoča ECW datotekam neprecenljivo vrednost za kartiranje in prostorsko analizo. Z združevanjem slik in geografskih koordinat lahko uporabniki izvajajo natančno prostorsko analizo, prekrivajo več virov podatkov in ustvarjajo točne karte.

ECW datoteke so ključne za strokovnjake, ki delajo z obsežnimi rastrskimi nizi podatkov, saj združujejo majhno velikost datotek, odlično kakovost slike in uporabnost v različnih geoprostorskih aplikacijah.

Kje se uporabljajo ECW datoteke?

ECW datoteke najdemo v veliko aplikacijah v različnih področjih in industrijah, vključno z:

 • Geoprostorsko slikanje – Velika razširjenost uporabe ECW datotek je v aplikacijah geoprostorskega slikanja, kot so GIS (geografski informacijski sistemi), daljinsko zaznavanje in satelitski posnetki. Omogočajo učinkovito hrambo in prenos obsežnih georeferenčnih nizov podatkov, kar zagotavlja nemoteno navigacijo in analizo geografskih podatkov.
 • Kartografija in kartiranje – ECW datoteke so zelo koristne za aplikacije kartografije in kartiranja, saj omogočajo hitro nalaganje in prikaz visoko ločljivostnih zemljevidov ter s tem izboljšujejo interaktivnost ter učinkovitost proizvodnje in distribucije.
 • Zračni in satelitski posnetki – ECW datoteke se redno uporabljajo za shranjevanje in prenos zračnih in satelitskih posnetkov. Z visokimi stiskalnimi razmerji, doseženimi s ECW, je mogoč hitrejši prenos podatkov, kar ustreza aplikacijam v realnem času, kot so spremljanje v realnem času, odzivanje na nesreče in druge časovno
 • Spletni prenos slik – ECW datoteke so popolne za prenos slik preko interneta. Zaradi njihove učinkovite kompresije se slike hitro prikažejo v brskalnikih, kar izboljša uporabniško izkušnjo in zmanjšuje porabo pasovne širine.

ECW datoteke podpirajo različne programske aplikacije, zlasti tiste, ki se uporabljajo v GIS, CAD in daljinskem zaznavanju. Ključne programske aplikacije, ki podpirajo ECW datoteke so:

 1. AutoCAD: Priljubljena CAD programska oprema podjetja Autodesk, ki se integrira s ECW datotekami za obdelavo velikih rastrskih slik.
 2. ArcGIS: Vodilna GIS platforma podjetja Esri, široko uporabljena za kartiranje in prostorsko analizo.
 3. QGIS: Odprtokodna GIS programska oprema, ki podpira ECW za različne aplikacije geoprostorskih podatkov.
 4. Global Mapper: Celovita GIS programska oprema, uporabljena za analizo in vizualizacijo geoprostorskih podatkov.
 5. ERDAS IMAGINE: Programska oprema za daljinsko zaznavanje za obdelavo in analizo geoprostorskih informacij.

Ali GstarCAD podpira ECW datoteke?

Da, v GstarCAD-u lahko prav tako uvozite ECW datoteke v svoje projekte kakor pri AutoCAD-u. GstarCAD podpira uvoz . ecw datotek. Izbirate lahko med Možnostjo Datoteka-Uvozi v glavnem meniju ali uporabite ukaz IMAGEATTACH za uvoz.

Te funkcije omogočajo vsestransko in učinkovito uporabo ECW datotek v različnih geoprostorskih aplikacijah.

Zakaj se uporabljajo ECW datoteke v CAD programski opremi?

Pri uporabi ECW (Enhanced Compression Wavelet) datotek v CAD programski opremi dobite ne le številne pomembne prednosti, temveč postane tudi izjemno pomembna pri obvladovanju velikih nizov podatkov. Tu so ključni razlogi, zakaj so ECW datoteke koristne v aplikacijah CAD:

Učinkovita Kompresija: Datoteke ECW imajo dobro ugled zaradi visoke stopnje stiskanja, ki omogoča bistveno zmanjšanje velikosti ob ohranjanju izjemne kakovosti slik. V CAD (Računalniško Podprtem Načrtovanju) programski opremi se pogosto uporabljajo za ogromne rastrske slike, kot so satelitski posnetki ali zračne fotografije, kot ozadje ali referenčni sloji. Ker so datoteke majhne, zavzamejo manj prostora in tako je shranjevanje bolj učinkovito, prenos pa hitrejši.

Visoka kakovost slik: ECW datoteke ohranjajo kakovostno sliko, kljub njihovi manjši ločljivosti, zato so najboljša izbira za podrobno vizualizacijo CAD projektov. Za natančno načrtovanje in analizo na področjih, kot so arhitektura, inženiring ter načrtovanje mest je potrebna visoka stopnja natančnosti.

Progresivno Rendiranje: Povečuje podporo ECW datotek pri progresivnem izrisovanju višje ravni. Med nalaganjem slike z polno ločljivostjo lahko uporabniki opazijo nižjo kakovost prikaza slike. To izboljšuje uporabniško izkušnjo, saj olajša preklapljanje med slikami in je zelo pomembno pri delu z obsežnimi nizi podatkov v CAD programski opremi.

Georeferenčne zmogljivosti: ESRI programska oprema sledi načelu georeference, zato obstaja povezava med geografskimi koordinatami in slikami. V programski opremi CAD je omogočena funkcija za natančno integracijo geoprostorskih podatkov, kar omogoča ne samo natančno načrtovanje delovnih nalog, ki temeljijo na 3D točnosti (na primer razvoj infrastrukture in okoljske študije), ampak tudi analizo le teh.

Izboljšana Učinkovitost: ECW datoteke so pomembne, ker omogočajo zmanjšanje velikosti velikih rastrskih slik, kar vodi v izboljšanje delovanja CAD programske opreme. Uporabniki se ne bodo soočali s počasnim odzivnim časom, saj nalaganje velikih slikovnih datotek ne ogroža procesorja programske opreme. Ta pospešek je še posebej koristen pri projektih, ki vključujejo zaporedne plasti in podroben prikaz.

Interoperabilnost: Veliko GIS in CAD aplikacij uporablja ECW datoteke za enostavno medsebojno delovanje, kljub temu da vsi CAD orodji po svoji zasnovi tega formata ne podpirajo. Pravo integracijo multidisciplinarnih projektov z združenimi CAD in GIS podatki lahko dosežemo s interoperabilnostjo, kar je bistveno za celovito upravljanje in izvedbo projektov.

Stroškovna Učinkovitost: Zmanjšanje prostora za shranjevanje in pospeševanja izmenjave podatkov omogočata zmanjšanje stroškov, saj se tako zmanjša tudi poraba časa za upravljanje podatkov in njihovo obdelavo. Stroškovna učinkovitost upravljanje projektov pomeni ta učinkovitost, še posebej v operacijah velikega obsega.

V CAD programski opremi, ECW datoteke prinašajo temeljno upravljanje podatkov, izboljšano delovanje programske opreme in končne vizualizacije, kjer ta profesionalna orodja postanejo nepogrešljiva za obravnavo obsežnih in kompleksnih nizov geoprostorskih podatkov za napredne uporabnike.

Želite odpreti ECW datoteke?

Za ogled ali delo z ECW datotekami potrebujete ustrezno programsko opremo. GstarCAD podpira uvoz ECW datotek, kot že omenjeno. Program GstarCAD Trial lahko prenesete in brezplačno uporabljate 30 dni.

Preberite več o našem CAD programu GstarCAD, tukaj.

Med dodatki, ki jih lahko uporabite za izboljšanje učinkovitosti pri delu s prostorskimi podatki (GIS), je tudi odličen Spatial Manager. Več lahko preberete tukaj.