MicroStation je CAD/risarski program razvit s strani podjetja Bentley Systems. Gre za zelo pogosto uporabljeno orodje v industriji arhitekture, inženiringa in gradbeništva (AEC), namenjen načtrovanju 2D in 3D projektov. Razvit je bil že pred več kot 40 leti in se od takrat vedno nadgrajuje. Postal je program z mnogo funkcijami in uporabnimi CAD orodji za oblikovanje infrastrukture in stavb.

MicroStation podpira več formatov datotek in je priljubljen zaradi svoje združljivosti s prevladujočimi standardi industrije. Uporabnikom omogoča ustvarjanje risb, modelov in dokumentov visoke preciznosti za različne projekte, kot so ceste, mostovi, stavbe in preostale infrastrukture. Programska oprema vključuje funkcije za risanje, vizualizacijo, analizo in oblikovanje.

Posebna lastnost Microstation programa je njegova sposobnost upravljanja z 2D in 3D CAD oblikovanjem brez kakšnih težav, kar omogoča izdelavo natančnih in podrobnih računalniških modelov fizičnih struktur. Program podpira parametrično modeliranje, katero je koristno pri posodobitvah in spremembah oblikovanja.

MicroStation v AEC industriji pomaga pri izdelavi načrtov v detajle, upravljanju podatkov za projekt in sodelovanju med različnimi disciplinami. Postalo je zelo pomembno orodje za delo v arhitekturi in inženiringu pri mnogih strokovnjakih.

 

Za kaj se uporablja Microstation?

MicroStation je zmogljiva CAD programska oprema, ki je široko uporabljena v arhitekturi, inženiringu in gradbeništvu (AEC industriji). Uporablja se za ustvarjanje natančnih 2D risb in 3D modelov za infrastrukturne projekte, kot so ceste, mostovi in stavbe. Sam program je znan po svoji vsestranskosti, saj omogoča brezhiben prehod med 2D in 3D oblikovanjem ter ponuja orodja za vizualizacijo, analizo in sodelovanje. Ima ključno vlogo pri oblikovanju in dokumentaciji, kar olajša ustvarjanje podrobnih načrtov in modelov. Microstation je bistven za strokovnjake v AEC, saj prispeva k učinkovitem upravljanju projektov in med disciplinarnem sodelovanju.

Ali lahko Microstation odpira Dwg datoteke?

DWG (Drawing) in DGN (Design) datoteke se lahko odpirajo v Microstation-u. DGN je lastni format datotek programa Microstation. Program prav tako omogoča uvoz in izvoz datotek formata DWG, ki je pogosto povezan z AutoCAD-om in drugo CAD programsko opremo. Prednost te združljivosti je v tem, da uporabnikom omogoča uporabo in delo z risbami iz drugih CAD programov poleg Microstation-a, kar olajša sodelovanje in izmenjavo podatkov z uporabniki drugih CAD programov. Tudi če projekt potek v formatih DWG in DGN, Microstation omogoča dostop do edinstvenega orodja, ki zadovoljuje potrebe strokovnjakov v arhitekturi, inženiringu in gradbeništvu.

 

Primerjava Microstation-a z  AutoCAD

Microstation, razvit s strani podjetja Bentley System, ki slovi po svoji vsestranskosti pri obvladovanju tako 2D kot 3D oblikovanja brez kakršnihkoli težav. Široko se uporablja v infrastrukturnih projektih in poudarja parametrično modeliranje, kar omogoča učinkovite spremembe oblikovanja. Osrednji format datotek Microstationa je DGN (Design), vendar podpira tudi datoteke DWG.

V Microstationu je uporabniški vmesnik nekoliko drugačen, zato je priporočljivo nekaj učenja, da se osvoji program.

Nekaj ključnih razlik med programom Microstation in AutoCAD:

  • AutoCAD je program na osnovi ukazov (command bara), Microstation pa je program na osnovi orodij, kjer imate na voljo orodne vrstice
  • Microstation shranjuje svoje interne podatke v 32-bitnih celicah. AutoCAD je zasnovan na »Floating« točki, kar pomeni, da ne boste imeli težav v primeru risanja majhnega pbjekta v velikem načrtu ali risbi v koordinatnem sistemu. Vanj lahko vnesete tudi drugo risbo. V Microstationu pa je to malo težje.
  • AutoCAD je mnogo bolj učinkovit in hiter glede prilagajanja objektov kot Microstation.
  • AutoCAD izvaja celoten proces preko pogovornega okna. Ta razlika je glavna ovira za uporabnike Microstationa, kjer je majhno okno prekrito z drugimi pogovornimi okni.
  • V AutoCAD-u se v večpredstavnostnih pogledih ne vidi istočasno nobenih »rubber bandings« in kazalcev, prav tako se okno ne osveži istočasno, ko so končani določeni koraki.
  • Microstation ima lahko parametrične načrte, kar npr. AutoCAD ne zagotavlja te funkcije.
  • Microstation podpira tudi tehnični vidik. Program ima uporabniku prijazno funkcijo, vendar je zanjo potrebno dodatno usposabljanje za boljše razumevanje le te.
  • MicroStation zagotavlja tipičen nadzor slojev.
  • Micro Station samodejno pregleduje in preverja »clashes« in urnike, dizajne, in konstrukcijske ekipe lahko najdejo težave in jih rešijo še preden postane težava predraga na terenu. Pri AutoCAD-u obstaja možnost, da se te težave ne zaznajo.
  • Micro Station služi kot orodje za razvoj za specifične aplikacije za različne panoge, kot je npr. zdravstvo. Samodejno avtomatizira risbo kakor tudi označevanje in vključi vanjo vse potrebne dokumente in informacije v 3D model preko dodeljenih povezav.

Ali je Microstation brezplačen?

MicroStation ni odprtokodni program. Gre za komercialno dostopen CAD program, ki ga razvija Bentley Systems in ni na voljo brezplačno. Uporabnik mora kupiti licenco za njegovo uporabo. Sama cena licence se razlikuje glede funkcij programa, vrsto licence (»node-locked« ali »floating«) ter na regijo.

Kako prenesti program Microstation?

Za prenos Microstation-a obiščete uradno spletno stran podjetja Bentley Systems. Na strani lahko poiščete preko zavihka »Software« ali »Shop« Microstation, izberete verzijo katero potrebujete. Se prijavite ali registrirate uporabniški račun v kolikor ga še nimate. Nato sledite navodilom za prenos aplikacije. Microstation je komercialni program in zanj morda potrebujete licenco ali preizkusno različico.

Med samim postopkom prenosa in namestitve se prepričajte, da spoštujete licenčne pogoje podjetja Bentley Systems.

Ali obstaja alternativa za Microstation?

Da, obstajajo alternative programske opreme za CAD načrtovanje poleg Microstation-a, ena od teh alternativ je tudi GstarCAD. GstarCAD ponuja enake funkcije kot Microstation, vendar ima dodatne zmogljivosti za 2D in 3D načrtovanje. Ta alternativa zadovolji strokovnjakom za risanje, dizajniranje in dokumentiranje na področju arhitekture, inženiringa in konstrukcije. Če razmišljate o GstarCAD kot alternativi, si lahko ogledate uradno spletno stran programa ter si preberete o njegovih funkcijah, različicah, cenah in možnostih prenosa.

Razmislite o tej Microstation alternativi in jo še danes preizkusite brezplačno.