Kaj je LibreCAD?

LibreCAD je odprtokodni CAD (computer-aided design) program. To je 2D CAD programska oprema, ki omogoča uporabnikom ustvarjanje skic in načrtov. LibreCAD je razvit kot odprtokodna in brezplačna CAD programska oprema, katere izvorna koda je dostopna vsem uporabnikom za pregled, spreminjanje ali distribucijo.

LibreCAD je ustvarjen za risanje tehničnih slik, shem in planov. Na voljo so orodja za risanje črt, krogov, lokov in drugih geometrijskih oblik, na voljo so tudi funkcije za določanje dimenzij in opise risb. LibreCAD podpira različne formate datotek, vključno z DXF (Drawing Exchange Format), ki je pogosto uporabljen format v CAD programih.

LibreCAD je primeren za uporabnike, ki potrebujejo enostavno in brezplačno CAD rešitev za načrtovanje v 2D. Čeprav nima veliko dodatnih funkcij kot nekateri drugi plačljivi CAD programi je lahko zelo enostavna in praktična rešitev za posameznike, hobi uporabnike in manjše enostavne projekte.

 

LibreCAD je brezplačen 2D program za risanje

 

LibreCAD Tutoriali

LibreCAD Tutoriali so v veliki meri na voljo na spletu, na voljo so navodila, kjer korak za korakom naučijo uporabnike kako čim bolj efektivno uporabiti program za 2D risanje. LibreCAD Tutoriali pokrivajo osnovne teme, kot so ustvarjanje in urejanje geometrijskih oblik, nastavljanje risb z natančnimi dimenzijami, razdeljena uporaba po delih za organizacijo in razumevanje osnovnih orodij ter ukazov.

LibreCAD Tutoriali so  prikazani tudi na YouTube-u, kjer si lahko ogledate vizualne prikaze funkcij LibreCAD-a. Poleg ogledov videov ponuja uradna spletna stran LibreCAD tudi dokumentacijo in tutoriale, ki pomagajo uporabnike voditi po funkcionalnostih programske opreme. Na spletnih forumih in skupnostih, kjer se ukvarjajo z CAD programsko opremo so pogosto debate in delitve nasvetov glede uporabe LibreCAD-a. Tudi če ste začetnik ali iščete bolj napredne tehnike, raziskovanje po tutorialih LibreCAD vam lahko izboljša vašo delo v LibreCAD ter omogoča ustvarjanje natančnih in podrobnih 2D risb za različne inženirske in oblikovalske namene.

 

 

Ali lahko LibreCAD odpre dwg datoteke?

LibreCAD je brezplačna CAD programska oprema. Pogosto je videti kot program z omejeno kapacitivnostjo uvoza DWG  datotek, ki se v veliki meri uporabljajo v AutoCAD-u in drugih CAD komercialnih programih. Upoštevati je potrebno, da lahko pri uvozu DWG datotek v LibreCAD naletite na ovire, saj DWG datoteke lahko vsebujejo funkcije, ki jih LibreCAD ne podpira. Kar pomeni, da lahko pride do nepopolnega uvoza DWG datoteke in se lahko določeni podatki izgubijo ali pa nepopolna predstavitev določenih elementov.

Pomembno je vedeti, da LibreCAD primarno uporablja DXF (Drawing Exchange Format) za kompatibilnost z drugimi CAD programi. DXF je bolj univerzalen in bolj široko podprt format datotek za izmenjavo risb med različnimi CAD programi. V kolikor odpirate in urejate datoteke DWG v LibreCAD se priporoča preveriti združljivost specifičnih elementov in funkcij ter biti pripravljen na morebitne prilagoditve oziroma omejitve med postopkom uvoza datoteke. Vedno naj bo poskrbljeno za ustrezna dovoljenja in upoštevanje licenčnih pogojev pri delu s patentiranimi formati datotek, kot je DWG.

 

 

LibreCAD prenos

Za Download LibreCAD obiščite uradno spletno stran “https://librecad.org/“. Na strani poiščite zavihek »Download«, kjer so možnosti prenosa za različne operacijske sisteme (Windows, Linux in MacOS). Izberite različico, ki je kompatibilna z vašim operacijskim sistemom in sledite navodilom za prenos LibreCAD.

Kot je znano je LibreCAD odprtokoden program, kar pomeni da ga lahko uporabljate brezplačno. Vedno preverite ali prenašate program iz uradne spletne strani ali iz zanesljivega vira, da se izognete prenosu ponaredkov in zlonamerne programske opreme. Na spletni strani lahko najdete tudi druge stvari, kot so dokumentacija, forumi in uporabniški LibreCAD tutoriali, ki vas bodo usmerjali in vam pomagali pri začetku uporabe programa.

 

Prednosti in slabosti programa LibreCAD

Zakaj je LibreCAD dober?

LibreCAD je priporočljiva izbira, v kolikor potrebujete preprosto orodje za risanje ali osnovna merilna orodja pri enostavnih nalogah. Nekatere prednosti programa:

 • Deluje na Mac OS, Windows in Linux
 • Brezplačen
 • Enostavna uporaba in usmerjanje
 • Lahko odpre in shrani DXF datoteke
 • Lahko izvozi risbe v formatu SVG in PDF
 • Osnovne lastnosti in ukazi (črte, zamiki, merjenja, opisovanja,…)
 • Na voljo v 30 jezikih

Zakaj LibreCAD ni dober?

LibreCAD je dober nadomestek preostalih CAD programov, vendar ima nekaj pomankljivosti. V kolikor se odločite za LibreCAD boste nekatere lastnosti pogrešali. Nekaj njegovih pomankljivosti:

 • LibreCAD ima drugačen uporabniški vmesnik kot AutoCAD,
 • Ikone in ukazi so drugačni
 • Drugačna in poenostavljena vrstica ukazov
 • Ni zavihka za datoteke in postavitev
 • Orodja za risanje niso tako natančna
 • Ni mogoče odpreti DWG datotek
 • Ni mogoče shraniti DWG datoteke, možno je le shranjevanje starejših DXF datotek
 • Ni zavihka lastnosti in »Floating windows«
 • Ni 3D modeliranja in 3D pogledov
 • Ni mogoč uvoz PDF-ja
 • Brez predogleda in nastavitve tiskanja

 

LibreCAD alternativa

S ceno, ki jo ima AutoCAD, se veliko posameznikov in podjetij odloča za GstarCAD, ki je zmogljivo CAD orodje in ponuja velik nabor funkcij po zelo dostopni ceni. Takšna programska oprema omogoča združljivost s formatom datotek DWG, kar bi bila ena izmed boljših možnosti za obstoječe uporabnike, ki so navajeni dela v AutoCAD-u. V GstarCAD-u lahko rišete v 2D in 3D modelirate, kar zadosti potrebam strokovnjakom na področju arhitekture, inženiringa in oblikovanja. Več o programu GstarCAD si lahko preberte tukaj.

Ena večjih prednosti GstarCAD-a je njegov preprost grafični in prilagodljiv vmesnik, ki je dejansko zelo podoben vmesniku iz AutoCAD-a. Glede na to, je GstarCAD primeren tako za začetnika kakor tudi za izkušene uporabnike CAD programov. Ima vrsto orodij za risanje in urejanje, vključno s skladnostjo ukazov z AutoCAD-om, poleg tega ima tudi funkcionalnost za sodelovanje, kar omogoča uporabnikom delo na skupnih projektih.

Ker je GstarCAD alternativa bolj ugodna kot AutoCAD, se GstarCAD izkaže za idealno rešitev za tiste z omejenim proračunom, torej za posameznike, majhna podjetja in organizacije, ki želijo narediti več z manj in s tem pridobiti močne CAD zmogljivosti, brez plačevanja visokih cen. Po eni strani je to lahko resnično odličen izbor, vendar je potrebno pred odločitvijo upoštevati svoje zahteve in finančne omejitve.