Se večkrat srečujete s Shape oz. SHP datotekami in uporabljate GstarCAD? Preberite si ta kratek članek in preizkusite novi Spatial Manager program.

Kaj je Shape datoteka oz. skrajšano SHP?

Shape datoteka ali SHP je enostavna netopološka datoteka za shranjevanje geometrijskih podatkov in podatkovnih atributov o geografski lokaciji. Geografske lastnosti so v Shape datoteki prikazane kot točke, črte, ali poligoni (površine). Delovno okolje, ki vsebuje Shape datoteke, lahko vsebuje tudi tabele dBASE, ki lahko shranijo dodatne atribute, ki jih je mogoče združiti z značilnostmi Shape datoteke.

Shape format ali SHP je od podjetja ESRI vektorski, netopološki zapis geometrijskih (točke, linije, poligoni) in atributnih podatkov. Zapis v osnovi sestavljajo 3 datoteke (lahko jih je tudi več):

*.shp – geometrija oblik

*.shx- prostorski indeks

*.dbf – opis atributov

Shape datoteke v GstarCAD-u

Med programe, ki znajo uporabljati podatke datoteke .shp spada tudi Spatial Manager, ArcGIS ipd.

Spatial Manager je program, ki deluje samostojno ali pa kot dodatek za CAD prgorame (tudi GstarCAD).

Spatial Manager omogoča uvoz, upravljanjem urejanje in izvoz Shape datotek, primeren je za uporabnike, ki potrebujejo prav to funkcionalnost.

V primeru, da pogrešate uvoz in izvoz Shape datotek v vase CAD prgoramu, si poglejte Spatial Manager in prenesite Demo verzijo in jo preizkusite na vašem CAD programu.