AutoCAD je vedno veljal za CAD standard na tržišču, a na sceni se pojavljajo novitete, ki jih omenjeni program v letu 2020 še vedno pogreša. V tem članku si poglejte 6 funkcij, ki jih leta 2020 ni v AutoCAD-u, uporabljate pa jih lahko v GstarCAD-u.

1 Najbolj zaželena AutoCAD alternativa

 

GstarCAD se pospešeno razvija in pri nas v Sloveniji postaja najbolj zaželena AutoCAD alternativa. Obstaja kar nekaj alternativ za AutoCAD, a GstarCAD je najbolj optimalna rešitev. GstarCAD je hitrejši, veliko bolj cenovno ugoden, po funkcionalnosti pa ne zaostaja kaj preveč za AutoCAD programom, po nekaterih funkcijah ga celo prekaša. Kmalu izide nova različica GstarCAD 2021. Preberite si članek.

autocad

 

1.1   Sodelovanje (Collaboration)

Sodelovanje ni nov koncept v industriji CAD. Sodelovanje se je pojavilo prvič v BIM (Building Information Modeling) programih, saj omogoča veliko bolj učinkovito delo in načrtovanje več ljudi hkrati, brez posodabljanja lahko vidijo spremembe načrtov. Teamwork oz. sodelovanje (collaboration) sodelovanje je postalo vse pomembnejše zlasti za velika podjetja z veliko projekti in velikimi datotekami. Sodelovanje običajno vključuje dva ali več ljudi, ki sodelujejo v projektu za dosego skupnega cilja.

Največja prednost sodelovanja je, da stvari olajšamo, saj ni potrebe po izmenjavi in pošiljanju CAD datotek. Pogoste spremembe v načrtih, zlasti v poznejših fazah projekta, so velik glavobol za projektant; tu ima sodelovanje pomembno funkcijo. Ena največjih prednosti sodelovanja je izboljšanje produktivnosti in učinkovitosti z zagotavljanjem komunikacije med člani projektne skupine v realnem času, kar olajša komunikacijo in zmanjša napake, projekti pa se hitreje zaključijo.

 

1.2 IFC format – BIM kompatibilnost

GstarCAD je že z verzijo 2019  omogočal uvoz IFC datotek, in sicer standardov Ifc2x3, Ifc2x2_Final in Ifc2x_Final ter izvoz standard IFC Ifc2x3 files, video. Zahvaljujoč tej funkcionalnosti lahko uvozite 3D modele iz BIM programov, kot so Revit, ArchiCAD, Allplan, Archline ipd. To vam omogoča, da sodelujete s podjetji in sodelavci, ki uporabljajo BIM. Lahko pa tudi pretvorite datoteko DWG v obliko IFC ali odprete in shranite IFC datoteko kot DWG. Za več o tej temi si preberite članek.

 

1.3 Tipi licenciranja GstarCAD

GstarCAD ima več tipov licenciranja kot AutoCAD. Izbirate lahko med različnimi tipi licence, kot so samostojna ali mrežna licence. Licence so možne tudi na USB dongle napravi. Kontaktirate lahko tudi nas, da vam izberemo pravi tip licence za vaš način dela. Če želite izvedeti več o tem, si preberite članek.

 

1.4 Prilagoditev CAD bližnjic (CUSTACC)

Hitrejši način za prilagajanje bližnjic za vase ukaze. Ukaz CUSTACC vam omogoča prilagajanje, brisanje ali spreminjanje obstoječih bližnjic ukazov. Za dostop do tega ukaza kliknite menijsko vrstico, pod orodji izberite Prilagodi in izberite Prilagodi Bližnjice. Potem se bo pojavilo okno za prilagoditev bližnjice. Kot lahko vidite, obstaja seznam ukaznih bližnjic, ki jih lahko preprosto spremenite, izbrišete ali celo naredite nove.

Če želite ustvariti novega, samo kliknite gumb Novo in pojavno bo okno za prilagajanje. Nato lahko poiščete ukaz ali ga izberete s seznama ukazov. Na primer, lahko vnesete »ukazno vrstico« in nato izberete želeni ukaz. Z izbiro želenega ukaza na desni strani okna se prikažejo lastnosti ukaza.

 

1.5 AutoXLSTable

Gre za še eno orodje iz zbirke ExpressTools. AutoXlstable je zelo uporabno orodje, saj lahko obravnavajo tabele Excela v GstarCAD-u. Z AutoXlstable lahko uporabniki enostavno uredijo uvoženo tabelo Excel, podatki se spreminjajo skladno s premembami v CAD-u. Poleg tega lahko uporabniki v realnem času izvajajo izračun površine/dolžine in še veliko več.

 

1.6 Zaklepanje načrtov

Včasih želi projektant poslati načrte drugim, vendar ne želi, da bi risbo spremenili. Zaklepanje je koristno orodje, ki pripomore, da so vaši načrti bolj varni. Ta ukaz vašo celotno risbo pretvori v blok, tako da ga drugi ne morejo eksplodirati in spremeniti predmetov prvotne risbe. Preberite si več o podobnih funkcijah GstarCAD-a.

 

 

Si želite preizkusiti GstarCAD? Prenesite si 30-dnevno demo različico z naše strani in nas kontaktirajte v primeru kakršnihkoli vprašanj.