Večina novih in bodočih uporabnikov se pogosto vpraša kakšen tip GstarCAD licence izbrati. Tip različice in licenciranja je odvisen predvsem od vrste dela, količine dela in števila zaposlenih, računalniške opreme in pa tudi proračunu, ki je na voljo. Na srečo je pri GstarCAD-u na voljo več različnih možnosti licenciranja. Za vsako stranko obstaja prava rešitev.

V naslednjem članku si preberite več o tipih licenc in se odločite za pravo rešitev, ki vam bo najbolj ustrezala. Ta članek oz. vodič vam bo rešil vse dvome in bo zagotovo pomagal pri vaši odločitvi.

GstarCAD Standard, Professional ali Mechanical?

Razlika med GstarCAD Standard in GstarCAD Professional je predvsem v funkcijah 3D CAD. Različica Professional ima več funkcij ter zmožnosti za 3D modeliranje in urejanje (ACIS modeliranje), pa tudi dinamični bloki, solprof, solview, soldraw, itd.

Katera GstarCAD licenca je prava za vas?

GstarCAD Standard

GstarCAD Standard različica ima vse potrebne funkcije za 2D risanje, kot so podpora za datoteke, center za oblikovanje, urejanje besedila, plasti, šrafure. Standardna različica lahko zadostuje za vaše potrebe, če ne uporabljate orodij za 3D urejanje in modeliranje. Primerno je za uporabnike, ki rišejo predvsem tehnične risbe in pripravljajo tehnično dokumentacijo.

Katera GstarCAD licenca je prava za vas?

GstarCAD Professional

GstarCAD Professional vsebuje vse kar ima Standard različica in pa dodatne funkcionalnosti. Professional je primeren za uporabnike, ki modelirajo v 3D ter uporabljajo funkcije, kot so Extrude, Fillet, Boolean ipd. Ta različica podpira tudi uvoz STEP / IGES datotek, ima več možnosti pri urejanju dinamičnih blokov ipd.

Preberite si več tukaj.

Katera GstarCAD licenca je prava za vas?

GstarCAD Mechanical

GstarCAD Mechanical vsebuje vse kar imata Standard in Professional verzija. Poleg tega pa ima veliko dodatne funkcionalnosti, npr. napredno kotiranje, načrtovanje elementov, knjižnice, sheme, kosovnice ipd. Ta različica je primerna predvsem za CAD uporabnike na področju strojništva in proizvodnje.

Katera GstarCAD licenca je prava za vas?

 

Samostojna, mrežna ali USB licenca?

Polega vrste licence (Standard, Professional, Mechanical, Architecture) se mora uporabnik odločiti tudi za način licenciranja. Različico programa svetujemo uporabniku glede na njegove potrebe in način dela.

Tip licenciranja je odvisen predvsem od načina dela in števila zaposlenih. Na srečo je pri GstarCAD-u na voljo več različnih možnosti licenciranja.

Tip licenciranja določa, kako bo program aktiviran in na kakšen način bo uporabljan. Tip licenciranja pravilno izberemo glede na delovne navade, števila PC naprav in števila uporabnikov programa. Preberite si več tukaj.

Za več informacij ali odgovore na vprašanje se obrnite na naše CAD svetovalce.

1 Samostojna licenca (Stand-alone)

V tem primeru je vaša licenca v obliki serijske številke. Vašo licenco aktivirate v programu tako, da vpišete serijsko številko. Licenco sicer lahko prenesete na drug računalnik, pri tem je potrebno licenco odjaviti ter prijaviti na novem računalniku. Licenca je v tem primeru vezana na računalnik, uporabljate pa jo lahko brez internetne povezave.

Prednosti:

 • primerno kadar želite program samo na enem PC-ju,
 • za uporabnike, ki ne menjajo računalnika pogosto
 • najcenejši tip licence
 • enostavna aktivacija
 • ne rabite povezave na omrežje ali lokalno omrežje – server.

Slabosti:

 • licence je težje prenašati oz. premikati na drug PC (pri prenosu licence na drug PC je potrebno klikniti na ‘Return license gumb’ ter ponovno aktivirati program),
 • ko odpove trdi disk, je potrebno narediti proces obnove licence (pošljanje obrazca itd.), saj ni bilo možno dekativirati licence.
 • manj ‘’cost-effective’’ rešitev, če imamo več uporabnikov,

2 USB licenca (Dongle)

V tem primeru je vaša serijska številka vezana na USB Dongle ključ in jo lahko tako uporabljate kjerkoli je nameščen GstarCAD. V primeru opravljanje vašega dela na več lokacijah je za vas verjetno najbolj primerna USB Dongle prenosljiva licenca. Samo prvič je potrebna aktivacija, naslednjič pa računalnik samodejno zazna licenco.

Prednosti:

 • Uporaba na različnih računalnikih
 • ni potrebno omrežje in povezava
 • Enostavna aktivacija
 • Izmenjava licence med uporabniki

Slabosti:

 • USB ključek se lahko izgubi ali poškoduje
 • Nadgradnja licence ni avtomatizirana
 • Možnost kraje ali izgube licence (potrebno kupiti novo USB napravo)

3 Mrežna licenca (Network)

Mrežna licenca ima eno serijsko številko za več sedežev. Na skupnem strežniku (lokalno omrežje) se namesti aplikacija ‘’License Manager’’, kjer se aktivira serijska številka. Program je v tem primeru lahko nameščen na več računalnikih. Sočasno lahko program uporablja toliko uporabnikov kolikor imate zakupljenih sedežev.

License Manager spremlja število zasedenih licenc ob določenem času. Ko zaženemo GstarCAD v tem primeru, ta prvo preveri, če je kakšna licenca prosta, če je, potem zasede eno licenco iz kupčka prostih licenc, ki jih imate na voljo. Ko ta uporabnik zapre program GstarCAD, je ta sedež mrežne licence zopet prost in jo lahko uporabi drug uporabnik na drugem računalniku.

Prednosti:

 • lažje administriranje in nadzor, vse licence so centralizirane na enem strežniku, namesto na posameznem računalniku.
 • licenco lahko uporabimo na kateremkoli PC-ju, ki je povezan na lokalno omrežje v pisarni,
 • boljše izkoriščanje licenc (vsako prosto licenco lahko uporabniki izkoristijo),
 • bolj ‘’Cost effective’’ rešitev, ko ima podjetje več GstarCAD uporabnikov, 
 • mrežne lcience se lahko ”sposodi” (Borrow license) od serverja in se jo uporablja kjerkoli (ena izmed mrežnih licenc se tako spremeni v samostojno za določen čas)

Slabosti:

 • Ko se poruši strežnik ali pa ste brez interneta, vsi uporabniki izgubijo dostop do licenc oz. programa,
 • bolj primerno za večja podjetja, kjer je več licenc
 • v primeru dela izven pisarne, potrebujete dostop preko VPN-a
 • lahko pa se licenco sposodi in uporablja brez interneta (borrow license)
 • možni so zapleti pri aktivaciji licence (varnostne nastavitve ipd.)
 • dražja kot standalone – samostojna licenca,

 

Trajna licenca ali naročnina?

GstarCAD je prilagodljiv za vse vrste uporabnikov. Na voljo so trajne licence in najemne licence. Naročnina najemne licence je običajno v obliki letne naročnine. Najbolj priljubljen tip je trajna licenca, ki je najbolj ugodna z finančnega vidika in poteka brez vezave.

1 GstarCAD Trajna licenca

Trajna licenca pomeni, da ob nakupu licence poravnate enkratni znesek in se izognete najemu programske opreme. Licenčni program je tako vaš za vedno, vendar pa nadgradnje na novo verzijo programa niso brezplačne.

V primeru trajne licence je zelo priporočljiv nakup letne naročnine za vzdrževanje in podporeo ‘’365 AutoRenewal Subscription’’. Ta vam omogoča redno nadgradnjo programske opreme, obveščanje o novostih in popravkih, prednostno odzivno strokovno tehnično pomoč na daljavo pri aktivaciji in težavah z licenco ter reševanje težav pri uporabi s programsko opremo GstarCAD, vsak delovni dan od 9 do 15 ure.

Nadgradnja programske oprema ali Vzdrževanje ’365 AutoRenewal Subscription’’ ni obvezno in je opcijsko.

2. GstarCAD letna naročnina

Tudi GstarCAD nudi naročnino (najem), in sicer se lahko najeme za eno leto ali več. Tudi pri najemu licence se ne podpiše pogodba, po enem letu od nakupa se ta licenca ugasne, če pa želite podaljšati najem licence še za eno leto, se lahko obrnete na nas. Pri letni licenci je VIP tehnična podpora vključena, prav tako pa vse nadgradnje.

Ste se že odločili?

Upamo, da vam je način licenciranja in vrsta programske opreme GstarCAD zdaj bolj jasna.

V primeru, da potrebujete dodatno pomoč ali svetovanje pa se obrnite na nas.

 

 

Prenesite brezplačno 30-dnevno demo verzijo, če še niste.