SketchUp program je bil razvit s strani podjetja Trimble Inc. In je postal precej znan v svetu 3D modeliranja in oblikovanja. S široko paleto orodij, tako za profesionalce, ljubitelje in za začetnike. Ker obstaja več različic SketchUp programa se zlahka zmedemo in ne vemo kateri paket potrebujemo. V tem članku bomo pogledali in primerjali vse te SketchUp programske pakete, da vam pomagamo sprejeti čim bolj optimalno odločitev glede na vaše zahteve.

SketchUp produkti v letu 2024

 1. SketchUp Free

SketchUp Free je brezplačna različica programa, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje 3D modelov neposredno v spletnem brskalniku. Ta različica je odlična izbira za študente, začetnike in občasne uporabnike, ki ne potrebujejo naprednih funkcij. Orodje v tej različici zagotavlja osnovne zmogljivosti modeliranja in je dosegljivo vsakomur z internetno povezavo. Preprostost vmesnika in enostavnost uporabe ga naredita za idealno izbiro pri hitrih projektih ali pri tistih, ki se šele spoznavajo z 3D modeliranjem. Spletni vmesnik se razlikuje od namizne različice (PRO verzija). Dotična verzija ni primerna za komercialno uporabo in ne podpira dodatkov (razširitev).

SketchUp Free ne more uvoziti in izvoziti DXF / DWG datotek.

 1. SketchUp Shop

SketchUp Shop je nadgradnja različice SketchUp Free in ponuja dodatne funkcije ter zmogljivosti. Ta verzija je bolj usmerjena k ljubiteljem in projektom manjšega obsega. Uvaja funkcije, kot so napredne možnosti izvoza 3D modela, ki uporabnikom omogoča izvoz njihovih modelov v različne datotečne formate. Pomembna funkcija, katero pridobimo s to različico je tudi uporaba v brez internetnem načinu delovanja. Kar zagotavlja prilagodljivost uporabnikom, ki morda nimajo ves čas zanesljive internetne povezave. SketchUp Shop omogoča uvoz risb DXF/DWG v vaš projekt, da jih lahko uporabite tudi kot referenco pri izdelavi vaših modelov.

 1. SketchUp Pro

SketchUp Pro je vodilni izdelek, zasnovan za profesionalce in navdušence, ki potrebujejo celovit nabor orodij za 3D modeliranje, renderiranje in dokumentacijo. Vključuje vse funkcije različic SketchUp Free in SketchUp Shop z dodatno funkcionalnostjo, kot je LayOut za ustvarjanje podrobnih 2D načrtov in dokumentacije (prerezov, tlorisov). SketchUp Pro podpira tudi razširitve oz. dodatke, kar uporabnikom omogoča izboljšanje njihovega delovnega procesa s specializiranimi orodji. SketchUp Pro – prvotna različica, ki obstaja že dve desetletji je najbolj priljubljena različica te programske opreme. Ta je na voljo kot samostojna (Desktop) aplikacija.

SketchUp Pro vam omogoča uvoz risb DXF/DWG in ustvarjanje modela iz obstoječe CAD datoteke. V tej različici lahko uporabljate orodje Sandbox za modeliranje terena. Ta različica vam omogoča ustvarjanje modela iz fotografije (Ukaz »Ujemanje s fotografijo«) in ima mnogo več funkcij, ki izboljšujejo učinkovitost in pospešijo vaše modeliranje.

 1. SketchUp Studio

SketchUp Studio je celovit paket, ki je nadgradnja SketchUp Pro z dodatnimi orodji oz. dodatki za poenostavitev načrtovanja in modeliranja. Vključuje Sefaira dodatek za analizo energije, Trimble Connect za sodelovanje in deljenje datotek ter SketchUp Viewer za poglobljene AR/VR izkušnje. SketchUp Studio je idealna izbira za arhitekte, oblikovalce in profesionalce, kateri potrebujejo celovit nabor orodij za realizacijo svojih projektov od samega koncepta do zaključka. Vtičnik za upodabljanje Vray za ustvarjanje realističnih in dih jemajočih upodobitev je vključen v licenco Studio. V PRO različici paketa tovrstnih dodatkov ni. Studio različica je tako tudi najdražja med paketi.

SketchUp for Schools (EDU)

Kot že samo ime pove gre za študentsko verzijo programa. Študentom in učiteljem omogoča uporabo brez težav. Zagotavlja vzajemno in uporabniku prijazno platformo za učenje 3D modeliranja. Čeprav deli nekaj podobnosti s SketchUp Free verzijo, ima ta različica za šole dodatne funkcije, ki so prilagojene izobraževalnemu okolju in spodbujajo reševanje ter reševanje problemov med študenti. Šolske licence sicer niso brezplačne, so pa zagotovo najbolj cenovno ugodne.

SketchUp produkti v letu 2024 - Primerjava

Primerjava SketchUp različic v tabeli

Da povzamemo ključne razlike med produkti SketchUp, si oglejmo njihove funkcije:

Funkcija SketchUp Free SketchUp Shop SketchUp Pro SketchUp Studio SketchUp EDU
Spletna različica Da Da Ne Ne Da
Napreden izvoz Omejeno Da Da Da Omejeno
LayOut Ne Ne Da Da Ne
Add-on dodatki Ne Ne Da Da Ne
Sefaira Ne Ne Ne Da Ne
Trimble Connect Ne Ne Ne Da Ne
SketchUp Viewer Ne Ne Ne Da Ne
Orodja za modeliranje Da Da Da Da Da
Solid Tools Ne Da Da Da Ne
Sandbox (orodje za modeliranje terena) Ne Ne Da Da Ne
3D Warehouse Da Da Da Da Da
Geo-lokacija Da Da Da Da Da
3D tiskanje & CNC Ne Da Da Da Da
Izvoz DWG & DXF Ne Da Da Da Omejeno
AR/VR Ne Ne Da Da Ne
Napredne kamere Ne Ne Da Da Ne

Katera različica SketchUp-a je najboljša za vas?

Najboljša in priporočljiva različica SketchUp-a je odvisna od vaših potreb, zahtev in finančne razpoložljivosti. Vsaka verzija programa je usmerjena za različne profile, od začetnikov do profesionalcev. Spodaj je kratki pregled po različicah za boljšo pomoč pri odločitvi:

 • SketchUp Free:

  • Idealno za začetnike, študente in občasne uporabnike ter tiste z manjšim proračunom
  • Prednosti: Brezplačna, spletna verzija, enostavna za uporaba za 3D modeliranje
  • Slabosti: Omejena funkcije glede na plačano verzijo, ne deluje brez povezave, ni add-on dodatkov, itd.
 • SketchUp Shop:

  • Najboljša za hobi uporabnike, projekte manjšega obsega, za uporabnike ki nimajo ves čas internetne povezave
  • Prednosti: Dodatne funkcije v primerjavi z Osnovno verzijo, dostop brez povezave
  • Slabosti: Manj napredna kot SketchUp Pro
 • SketchUp Pro:

  • Najboljša izbira za strokovnjake, arhitekte, oblikovalce in za tiste, ki potrebujejo napredne funkcije
  • Prednosti: Celovito 3D modeliranje, LayOut za podrobne 2D predstavitve, podpora za razširitve – dodatke, brez omejitev
  • Slabosti: Zahteva enkratni nakup ali naročnino, lahko je preveč napreden za začetnike
 • SketchUp Studio:

  • Najboljša izbira za Arhitekte, strokovnjake za načrtovanje in renderiranje, za tiste ki potrebujejo celovito rešitev
  • Prednosti: Vključuje vse funkcije programa SketchUp Pro, poleg pa ima še dodatna orodja za analizo energije, za deljenje datotek,…
  • Slabosti: Višja cena glede na druge verzije
 • SketchUp for schools (EDU):

  • Idealna izbira za izobraževalne ustanove, študente, učitelje
  • Prednosti: Zasnovan za uporabo v učilnicah, funkcija deljenja, brezplačen za nekatere izobraževalne ustanove
  • Slabosti: Omejene funkcije če primerjamo z komercialnimi verzijami

Na koncu je izbira SketchUp-a odvisna od vaših specifičnih primerov uporabe, proračuna in željenih funkcij.

Izbira ustrezne različice programa SketchUp-a je odvisna od vaših individualnih zahtev in stopnje spretnosti. Za začetnike in navdušence sta najboljši izbiri SketchUp Free ali SketchUp Shop, medtem ko SketchUp Pro že ponuja celovit nabor orodij za izkušene arhitekte, projektante in specialiste.

SketchUp Studio je prilagojen posameznikom, ki iščejo popolne rešitve, zlasti v arhitekturnem in oblikovalskem sektorju. Po drugi strani pa SketchUp EDU deluje kot izobraževalna platforma, ki spodbuja ustvarjalnost in sodelovanje v učilnici.

Skrbno ocenite svoje potrebe in želje, da izberete najbolj primerno različico programa SketchUp, ki vam ustreza glede na vaše cilje.

Download Sketchup brezplačno?

Si želite preizkusiti brezplačno verzijo programa? Ali pa vas zanima več o ceni te programske opreme. Pišite nam ali pa nas kontaktirajte za kratek posvet z našimi strokovnjaki.