CAD

Kot v vsakem CAD programu obstaja nekaj osnovnih načinov izvajanja ukaza. Prav tako kot v vsaki Windows aplikaciji obstajajo: spustni meni, orodne vrstice, trakovi (Ribbon menu) in ​​bližnjice, kot so CTRL + S za Shranjevanje, CTRL + C za kopiranje itd.

Edinstveno za CAD programsko opremo je, da podpira ime ukaza, kar je dejansko učinkovit način izvajanja ukaza. Vpišemo ime ukaza, ki ga je treba izvesti, in nato pritisnite tipko Enter, da ga izvršite, lahko nastavimo tudi nekaj parametrov ukaza. Na primer, lahko vnesemo ‘’Line’’, ko želimo narisati črto, najpogosteje pa lahko za hitrejše delo uporabimo bližnjico “L” namesto polnega imena ukaza.

Tu je še nekaj načinov za učinkovito delo v CAD programu:

Meni z desnim klikom: Meni z desnim klikom je precej primeren za tiste, ki so vajeni dela z miško v CAD-u, saj meni z desnim klikom prikazuje različne možnosti glede na različne predmete, ki ste jih izbrali. Prav tako imamo dostop do nedavnih vnosov in nedavno izvedenih ukazov, kot je prikazano na naslednji sliki.

Načini izvajanja ukazov v GstarCAD

Z desnim gumbom miške lahko v nekaterih pogovornih oknih nastavimo nekatere možnosti, na primer v pogovornih oknih upravitelja lastnosti plasti – Layer Properties Manager.

Načini izvajanja ukazov v GstarCAD

Enter tipka: Pritisnite tipko Enter in ponovite zadnji ukaz, ki ste ga uporabili, na primer, ko narišem krog, lahko samo pritisnemo tipko Enter ali tipko Space, da narišemo drug krog, ne da bi neposredno vnesli ukaz “Circle”.

Dvojni klik: Če dvokliknemo določene predmete, bomo izvedli nek ukaz, na primer, če dvakrat kliknemo elemente, kot sta krog ali črta se bo pojavil zavihek z lastnostmi. Durg primer, če dvakrat kliknemo besedilo, ga lahko urejamo.

Tipke s puščico Gor in Dol

Če želimo izvesti določen nedavno uporabljen ukaz in ne želite vnašati ukazov, da ga znova vnesemo, lahko s tipkama (puščice) navzgor in navzdol poiščemo predhodno izvedene ukaze, nato pa ga ponovno izvedemo s pritiskom tipke Enter, kot je prikazano v naslednji sliki.

Načini izvajanja ukazov v GstarCAD