Iz CAD v BIM s pomočjo programa GstarCAD

Če ste uporabnik CAD, lahko še vedno sodelujete z uporabniki BIM programov. Modele je mogoče prenašati iz CAD v BIM programe prek datotek DWG ali IFC. Zelo uporabno je, če lahko pošljete datoteko IFC (3D model) iz svoje programske opreme CAD uporabniku, ki uporablja programsko opremo BIM.

GstarCAD ponuja uvoz in izvoz datotek IFC. GstarCAD je tako združljiv z različno programsko opremo BIM prek datoteke IFC. IFC je odprta oblika datoteke, ki se uporablja za izmenjavo modelov BIM med disciplinami, ki načrtujejo z različno programsko opremo.

Do zdaj je bilo v zadnjem času mogoče komunicirati med programi CAD in BIM le z uporabo datotek DWG in DXF (več o tem preberite tukaj). Toda v zadnjem času programska oprema CAD, kot je GstarCAD, razvija funkcionalnost IFC za uvoz/izvoz (deluje od različice 2020, vendar je še vedno v fazi beta).

IFC kompatibilnost vaše CAD programske opreme je zelo pomembna, daje vam nove možnosti za načrtovanje, izboljšanje komunikacije z drugimi, omogoča sodelovanje pri BIM projektih itd.

Oglejte si naš novi videoposnetek, ki prikazuje, kako uporabljati funkcijo uvoza/izvoza IFC v programski opremi GstarCAD:

‘iz CAD v BIM’ praktični primer

V zgornjem videoposnetku smo pokazali, kako uporabljati GstarCAD skupaj s poljubnim BIM programom. V tem primeru smo uporabili programsko opremo STRAKON, ki se uporablja za projektiranje armiranobetonskih konstrukcij in risanje 3D armature. Preberite več o programu STRAKON tukaj.

Ideja je, da lahko arhitekt pošlje svoj model (v formatu IFC) svojemu projektantu, ki nadaljuje z načrtovanjem armature in opažev (in obratno). Podobno lahko uporabljamo GstarCAD s programi kot, so ArchiCAD, Revit itd.

Kontaktirajte nas za več informacij, če želite izvedeti več o poteku dela ‘iz CAD v BIM’. Preizkusite tudi brezplačno preskusno različico GstarCAD!